TENDENS: Arrangørerne af de mange debatter på Folkemødet i Allinge – lobbyisternes Roskildefestival – er mere opmærksomme på, at de skal have value for money.

Årets store tilbagevendende og samlende begivenhed for politikere, lobbyister, organisationer – og i stigende grad – virksomheder, Folkemødet i Allinge på Borholm, vokser i deltagerantal hvert år. Moderator.dk havde formidlet ordstyrere til over 50 debatter i år. Her giver et par af vores moderatorer deres bud på nogle af årets tendenser.

Anja Bo er en af Moderator.dks 20 moderatorer, der var på arbejde i Allinge. Hun vurderer, Folkemødet har taget en klar professionel drejning. Det ses blandt andet ved, at arrangørerne i år har været længere tid om at beslutte sig for, hvordan deres set-up skulle se ud.
”Der lægges mange ressourcer i Folkemødet. Arrangørerne er derfor blevet meget bevidste om, at de skal have noget ud af det. Det er lobbyarbejde, og det skal man ikke glemme,” siger Anja Bo.

Aktuel dagsorden rykker
Spørger man hende, hvordan arrangørerne får noget for pengene, er svaret klart.
”Målet er en levende debat med de rigtige mennesker. Det fordrer dels, at arrangørerne i højere grad tør gribe den aktuelle dagsorden. Det, oplevede jeg, som en klar tendens flere steder i år. På både investerings- folkeskole- og energiområdet havde man gjort noget ud af at sætte fokus på, hvordan verden blev et bedre sted. Det giver et indhold, mange tilhørere kan relatere sig til – specielt hvis arrangøren samtidigt har medtænkt, at de aktuelle temaer bliver leveret på en måde, så de ikke generer nogen,” forklarer Anja Bo.
Hun peger samtidig på, at mikset af paneldeltagere er afgørende.
Kompetence + beslutningskompetence = succes
En debat med fremtidsperspektiv kendetegnes ved, at både viden og mulig eksekvering er til stede.
”Kombinationen af kompetence og beslutningskompetence i form af eksperter og politikere er afgørende for en god debat. Det løfter debatten, og det var der mange gode eksempler på i år. Det lærte vi af nød sidste år, hvor udskrivelsen af valget betød frafald af politikere,” siger Anja Bo.

Tidlig planlægning afgørende
Som sin kollega, Martin Breum, mener hun dog samtidig, at arrangører og tilhørere kan få endnu mere ud af Folkemødet. Det handler om tidlig forberedelse. Den kan være med til at sikre, at de rigtige temaer bliver valgt.
”Folkemødet tvinger arrangørerne til at overveje, hvad de kan bidrage med til samfundet. Domstolsstyrelsen, der for mange danskere er nærmest usynlig, viste fx hvordan den med et gennemtænkt tema, kunne sætte vigtige dagsordener. At nå dertil tager tid. Men her kan moderatoren faktisk hjælpe. Hvis man ved, man skal have sådan en, kan man med fordel tage kontakt tidligt i processen. Jo før vi bliver kontaktet, jo før kan vi bidrage med input og være med til at løfte,” siger Martin Breum.
Lige nu er folkemødeforberedelserne imidlertid sat på pause de fleste steder. Evaluering bør derimod være i højsædet, så arrangører og øvrige medvirkende kan skabe endnu mere værdi på Folkemødet 2017.

Mangler du ordstyrer til FM17?